Na železničnej stanici si pripomenuli obete prvého transportu Židov

25.03.2011 Poprad

Poprad 24. marca (TASR) – Na popradskej železničnej stanici si dnes pietnou spomienkou uctili obete prvého transportu Židov zo Slovenska do koncentračného tábora Osvienčim. Z Popradu pred 69 rokmi transportovali tisícky mladých dievčat a slobodných žien, aby budovali tábor.
„Tieto ženy sa podieľali aj na výstavbe koncentračného tábora Osvienčim. Slovensko má túto škvrnu vo svojej histórii, vláda vtedajšej Slovenskej republiky ponúkla vyviesť Židov zo Slovenska a prisľúbila za to aj zaplatiť,“ zdôraznil riaditeľ Múzea židovskej kultúry (MŽK) Pavol Mešťan. Pietnej spomienky sa okrem viceprimátora mesta Poprad Štefana Kubíka zúčastnil aj veľvyslanec štátu Izrael na Slovensku Alexander Ben-Zvi.
Podľa Mešťana je veľmi dôležité si takéto udalosti zo svetovej histórie pripomínať, aby sa už nikdy neopakovali. „Myslím si, že v takejto podobe sa už toto nikdy nemôže zopakovať Židom, ale to neznamená, že sa nemôže zopakovať komukoľvek inému,“ upozornil.
Pri príležitosti tohto výročia sa dnes v Tatranskej galérii uskutočnila aj vernisáž výstavy fotografa Michala Vaněka pod názvom Kaukazskí Židia – Azerbajdžan. Tá v priestoroch popradskej starej elektrárne až do 13. apríla priblíži krajinu nesmierneho bohatstva i kontrastov v pestrej palete farieb, ktorú pomáha dotvárať i historicky etablovaná židovská komunita.
Budúci rok sa uskutoční jubilejné 70. výročie prvého transportu Židov zo Slovenska a pri tejto príležitosti MŽK chystá vypraviť vlak, ktorý bude kopírovať trasu z Popradu do Osvienčimu. „Moja predstava je taká, že by sme o 20. hodine 20. minúte odišli vlakom z Popradu a chceli by sme zobrať školy a mladých ľudí a priviezť ich na miesto, kde pred 70 rokmi prišli tieto dievčatá, aby sa nadýchali tej atmosféry, ktorá tam je,“ priblížil Mešťan.
Vlak s tisíckami žien odišiel 25. marca 1942 krátko po 20.00 h a všetky ženy presvedčili o tom, že idú na miesto, kde sa bude budovať nový život, kde budú pracovať. Nacisti chceli najprv mladé ženy vo veku cez 18 rokov, to im však nestačilo a do Osvienčimu putovali aj mladšie dievčatá. Potom prišli na rad mladí zdatní muži a neskôr, v máji a v júni 1942, do Osvienčimu transportovali aj celé rodiny vrátane starších ľudí. 
 

Vyberte región